فرو پیشوندی به معنای آهن می باشد و تفاوت کروم و فروکروم درآهن موجود در فروکروم است. عمده ترین استفاده کروم در فولاد ضد زنگ است . برای تولید کروم، کانی فلزی کرومیت را درون کوره های ذوب فلزات قرارمی دهند تا فروکروم ساخته شود . آلیاژ آهن کروم را که از حذف اکسیژن کرومیت به دست می آورند ، آلیاژ آهن ضد زنگ است . قطعه ای از فولاد ضد زنگ می تواند به عنوان منبعی از کروم ، جایگزین فرو کروم شود .
فولاد ضدزنگ با دارا بودن 12 تا 36 درصد کروم، 80 درصد ازمصرف جهانی کروم را اشغال کرده است. کروم به علت مقاومت در برابر خوردگی، حرارت، سایش، فرسودگی و اکسیده شدن در تهیه انواع آلیاژها کاربرد دارد. فروکروم باعث افزایش سختی و تراکم و همچنین افزایش مقاومت در برابر خوردگی و زنگزدن فولاد می شود. تنوع فروکروم کرومیت با نسبت Cr:Fe پایین برای تولید فروکروم با کروم کم، کربن بالا کاربرد دارد.
75 درصد از فولاد با قالبپذیری بالا و خاصیت ضد زنگ عالی موجود در بازار در ترکیب خود 16 تا 25 درصدکروم، بیش از 15 درصدکربن و 7 تا 20 درصد نیکل دارند که در فرآیندهای شیمیایی، تصفیه نفت، کاغذسازی و فرآوری مواد غذایی بکار میرود. 20% دیگر از بازار، فولاد ضد زنگ فریتی است که 17-11% کروم دارد (ساختارهای هنری، وسایل آشپزی، سینک آشپزخانه، سیستمهای دفع گازهای آلوده). آلیاژهای فوق فریتی تا 25 درصد کروم دارند و در سیستمهای خنک کننده آب دریا، اسیدها، قلیاها، فولاد ضد زنگ مضاعف، 26-22% کروم، طرحهای شیمیایی و لولهها کاربرد دارند.
آلیاژ نوع C دارای 55-50 درصد کروم، حاصل از کرومیت با آهن بالا، نسبت Cr:Fe کمتر از 1:8، نوع B دارای 56 تا 64 درصدکروم، نسبت Cr:Fe کمتر از 1:8 و نوعA دارای بیش از 64% کروم حاصل از کرومیت پرکروم با نسبت Cr:Fe بیشتر از 5/2 است. پیشرفتهای اخیر در تکنولوژی دستیابی به کروم اثر مشخصی بر روی ساخت فروآلیاژهای کروم و فولاد ضد زنگ داشته است، استفاده از فرایند کربن زدایی در مجاورت آرگون ( AOD) سبب شده است تا از کلوخههای با عیار پایین تر کروم و دارای نسبت کمتر Cr/Fe (حدود 5/1 ) که نسبت به کرومهای با عیار بالاتر دارای ذخایر بیشتر و قیمت پایین تری نیز هستند، در تولید فروکروم مورد مصرف در صنایع فولاد استفاده شود، لازم به ذکر است که مصرف کانسنگ کرمیت در صنایع مختلف در هر کشوری،لزوما انعکاس دهنده کل مصرف کروم در آن کشور نمی باشد.
فرو نیوبیوم
فرو نیوبیوم یک فروآلیاژ کاربردی است که با ترکیب نیوبیوم و آهن تشکیل می شود. برای تولید فرو نیوبیوم معمولا 30 الی 40 آهن را با 60 الی 70 نیوبیوم با هم ترکیب می کنند. کاربردهای فراوانی که این آلیاژ برای ساخت فولادهای ضد زنگ، تولید ابزار مختلف و لوله های نفت دارد، موجب شده که امروزه نگاه ویژهای به بازار این فروآلیاژ داشته باشند. این آلیاژ را میتوان با ترکیب کردن به فلزات به عنوان یک افزودنی مهم نیز مورد استفاده قرار داد.
خاصیت بی نظیر فروآلیاژ فرو نیوبیوم در برابر خوردگی از جمله مهمترین ویژگی های این عنصر شناخته می شود. علاوه بر این با توجه به آنالیز فرو نیوبیوم و پروسه تولید آن به خوبی می توان خاصیت جوش پذیری و مقاوم شدن فلز را به مقدار قابل توجهی افزایش داد. قدرت تحمل درجه حرارت بالا نیز از جمله ویژگی های این آلیاژ عنوان میشود. جالب است بدانید که نشریه بلومبرگ در یک گزارش ویژه از نیوبیوم به عنوان یک فلز گران بها و ناشناخته نام برده است. علاوه بر این در گزارش چاپ شده ارزش خرید و استفاده از فرو نیوبیوم را چندین برابر بیشتر از فلز مس به عنوان کردهاند.
برای تولید فرو نیوبیوم علاوه بر طی کردن یک فرآیند آلومینوترمی به عنوان فرآیند شیمیایی، باید مواد اولیه به کار رفته نیز با میزان صحیح انتخاب شوند. اکسید آهن و همچنین نیترات سدیم با کنسانتره های پیروکلور ترکیب می شوند و در یک واکنش شیمیایی گرمازا با 2200 درجه سانتی گراد، عنصر مورد نظر را تولید می کنند.